Rundtur Støren - Singsås - Støren

Start turen på Gaula Natursenter
Foruten å være turistinformasjon inneholder senteret en flott utstilling om livet i og langs Gaula, og 60 forskjellige viltarter utstilt i sitt rette element.
Her ligger også Børs Basar – en sjarmerende husflidsbutikk med et spennende utvalg.

 I et sjarmerende hvitt lite hus på Singsås ligger Brits Keramikk og Kamer Skinn. Her er både verksted og utsalg av fantasifull kunst av keramikk og produkter av storfe- og elgskinn.
I kaffekroken selges de nydeligste vaflene du kan tenke deg, samt en god kopp kaffe…

På tilbaketuren til Støren stopper dere hos fruene på Storstuu Winsnes, hvor det i sommersesongen, mandag - lørdag 10 -17,  serveres vafler og lunsjretter i Lax Cafe & Pub i gammellåven.
Det selges middag på bestilling alle dager.
Her serveres mat med lokal tilhørighet, laget fra bunnen av, fruenes eget gode brød, alt med en anelse engelsk touch..
I andre etasje, på LAX fiskeutstyr, er det butikk med et stort utvalg innen fluefiske.

Når maten er inntatt, passer det kanskje å vende nesen tilbake til Støren...

Hvis man tar seg litt god tid, tar turen ca 3-4 timer.

Rundtur Støren-Budal-Støren.

Utgangspunkt for turen er Gaula Natursenter, Støren.
Turen går deretter langs E6 opp til Snøan hvor vi svinger av til venstre opp Haukdalsbakkene og følger videre skilting frem mot Budal.Her tar vi veien mot Endalen.

Første stopp:
Sverre Smed på Plassen i Endalen.
Sverre lager alt innen smijern, etter gamle metoder i den gamle smia si. Smia er i laftet tømmer og essa blir fyrt med kull. Her lager han lås av forsjellige slag, hengsler, beslag, ltsekroner og staker, peisutstyr, torvhaldkroker osv. Han tar gjerne reperasjoner, og mangler du lås til en nøkkel eller til en lås, fikser han dette.
Sverre tar gjerne imot besøk, busslaster må regne med å dele seg opp i puljer når de skal inn i smia, da plassen er begrenset.
Kontaktinformasjon: Sverre Staverløkk Mob. 400 03 469

Vi kjører videre innover Endalen til Hiåvollan der vi møter budeia Bente Kaasen Enlid.
Særa Hiåvollan har vært i droft siden siste halvdel av 1700-tallet. her driver de med økologisk melkeproduksjon, og det rike fjellbeitet gir god næringrik melk, som er råvaren til ekstra god rømme og skjørost. Disse produktene selges på sætra i sesongen, som er juli og august. kaffeservering på bestilling.
Er du heldig kan du få høre Bente fortelle om sine små venner, tussan, og deres innvirkning på dagliglivet på sætervollen.

Hiåvollan er dessuten et fint utgangspunkt for turer i lett terreng i Forollhogna Nasjonalpark. Stien opp til Hiåsjøen starter herfra.
Kontaktinformasjon: Bente Enlid Tlf. 483 56 195, ivar.enlid@gauldalen.no

Da kjører vi tilbake, og over i Storbudalen og Synnerdalen.
Ca 13 km sør for Enodd, finner du idylliske Storbekkøya Museumsseter.
Her er det bygd opp sætervoll og husmannsplass, der Storbekken og Bua møtes. her finnes også jernvinneanlegg der det er funnet spor etter drift helt tilbake til år 300.
Vi anbefaler også kulturstien som går ut hefra
Om sommeren er det servering av sæterkost torsdag, fredag, lørdag og søndag, ellers tar de imot gjester etter avtale. I langhuset er det plass til ca 40 personer, så der er det muligheter for selskapeligheter hele året.

Pilegrimsleden gjennom Østerdalen til Nidaros går gjennom området.
Kontaktinfo: Lillian Bakken og Heidi Tovmo. Mob. 476 86 230  storbekkoya@hotmail.com








Gå en god dagstur til Forollhogna med sine 1332 m.o.h

Med utgangspunkt fra Gaula Natursenter på Støren, tar det ca 1 time å kjøre til veis ende i Synnerdalen i Budalen.
Her er det tilrettelagt parkering, samt Hognarasten som består av følgende element: utedo/omkledning - infotavle/søppelstativ, - tak/levegg/benk.
Stien fra p-plassen i Synnerdalen er i 2012 lagt om, slik at den nå ikke går mellom seterhusene på Bjeklisetra, men går nå langs Bua i retning av Enlivollen, for så å svinge opp mellom setreneog inn på den gamle stien. Etter knappe to kilometer gjennom en noe bratt, men frodig bjørkeliskog, kommer man opp på Gauldalsvidda og landskaper flater seg litt ut. Her aner vi den gamle ferdselsveien mellom Vangrøftdalen i Dalsbygda og Synnerdalen. Ikke langt fra Forollsjøen deler stien seg og Pilegrimsvegen fortsetter ned mot sjøen og videre mot Dalsbygda.
Terrenget er lett, og det er stort sett tørt langs hele ruten. Det er riktignok bekker som må krysses, med disse er greie å komme over, og det går vanligvis greit med bruk av joggesko.
Det går en markert sti opp mot toppen av Forollhogna. Den siste kilometeren går stien i en lett stigning i ca 230 høydemeter og det er ingen spesielt bratte partier som er vanskelig å forsere.
Er det en godværsdag med blå himmel, og man klatrer opp de siste meterene og kommer opp på toppen, åpenbarer det seg et vakkert skue! Nyt øyeblikket, - her kan du se de syv blåner...

Turen krever ingen spesielle forutsetninger, og passer for de aller fleste av oss, så vel barnefamilier som godt voksne folk.
Man kan forvente å bruke 2 -3 timer på å nå toppen.

En god ide er å bestille rømmegrøt på Storbekkøya museumsseter påforhånd, så kan man stoppe der på hjemturen. Middag i trivelige omgivelser:-)